*** 

www.resantiquae.nl

*** 

www.resantiquae.nl

welkom


welkom

WELKOM  op de site van
Jan Pieter Baan, liefhebber van muziek en kunst


Res Antiquae : zaken van vroeger, op deze site meer in het bijzonder muziek, letterkunde en beeldende kunsten.

***

Behalve informatie over (activiteiten in) de Onze Lieve Vrouwekerk te Geervliet, vindt U hier onder andere ook vertalingen van diverse oudere publicaties over muziek. Het gaat eenvoudig in zijn werk : titel aanklikken en de pagina doorscrollen. De teksten zijn gemakkelijk te kopiëren in een Word-bestand en van daaruit te printen. Het betreft in alle gevallen eigen vertalingen. Er rust geen auteursrecht op. 

In voorbereiding is nu een Nederlandse vertaling van de essays en interviews over muziek van Claude Debussy. Het begin is al voor U beschikbaar. Rond de Kerst is het project afgerond. 


*** 

Sinds begin 2017 ontvangen we van de Gemeente Nissewaard een subsidie waarmee de kosten van de muziekmiddagen en concerten voor een gedeelte kunnen worden bestreden.Wij stellen deze subsidie zeer op prijs.  Vanaf heden treft U op de affiches en in de programmaboekjes naast het logo van de Protestantse Gemeente Tweestromenland ook het wapen van Nissewaard aan. 

                                                                                                                                                                                           ***

U bent ook in 2018 weer van harte welkom bij de Geervlietse Muziekmiddagen . De aanvangstijd is 14.00 uur. De kerk is telkens open om 13.00 uur. U wordt dan welkom geheten met koffie en thee met wat lekkers erbij.  Er is een pauze om 15.00 uur. Ook dan wordt ruimschoots aan de inwendige mens gedacht. Rond 16.30 uur wordt de middag afgesloten. Uw gift (min. 5 euro) voor de kosten van de concerten en het onderhoud van de kerk is van harte welkom. Toegang, programmaboekje en consumpties zijn gratis. Er is vrije in- en uitloop, dat wil zeggen dat u binnen kunt komen en kunt weggaan wanneer u dat uitkomt. In de maanden juli en augustus zijn er geen muziekmiddagen. Zie voor de data : Activiteiten in de kerk van Geervliet op deze site. 

***

Romantische Namiddagconcerten in de kerk van

Geervliet. Op zondagmiddagen vinden om 15.00

uur kleine concerten plaats van beperkte duur. De

kerk is open om 14.00 uur. Koffie en thee staan

dan voor u klaar. Toegang, programmaboekje en

consumpties  zijn gratis. Uw gift (min. 5 euro)  ter

bestrijding van de

kosten van de concerten is welkom.  


*** 


DE KERK VAN GEERVLIET ALS CONCERTRUIMTE EN OPNAMESTUDIO

Vele musici hebben de kerk al leren kennen als prettige ruimte om muziek in te maken. Wie ook deze fijne  kennismaking wil ervaren kan zich opgeven voor deelname aan een Geervlietse Muziekmiddag (elke tweede zondag van de maand), een Romantisch Namiddagconcert (twee keer per maand op de zondagmiddag) of een Orgelbespeling. U ontvangt geen honorarium of andere vergoedingen, omdat wij niet over een budget beschikken.  Wel maakt u gratis gebruik van het gebouw (ook voor eventuele voorafgaande repetities) en de daar aanwezige instrumenten (twee orgels,  twee piano's, klavecimbel en virginaal), en onze pr- en cateringactiviteiten.  De baten van elk optreden gaan via een collecte  volledig naar de instandhouding van het kerkgebouw.

Musici als Liene Madern-Stradina en Sannie de Jongh en ensembles als Scaramuzza hebben in de kerk mooie opnames kunnen maken, zowel audio als video. Ze hebben van eigen apparatuur gebruik gemaakt. Wie voor deze optie belangstelling heeft kan contact opnemen met Jan Pieter Baan. Er zijn geen kosten.   j.baan6@upcmail.nl 


*******************************************

PODIUM VOOR AMATEUR-ORGANISTEN

ORGELDEMONSTRATIES VOOR KINDEREN

Orgelliefhebbers kunnen op afspraak  - begeleid of onbegeleid -  het onlangs gerestaureerde  en in oorspronkelijke staat teruggebrachte Bätz-Witte-orgel uit 1874 bespelen. Een bijdrage in de gele melkbus is welkom! 

Voor kinderen worden korte orgeldemonstraties-op-maat gehouden. Ze mogen ook een kijkje in het orgel nemen en zelf op de orgelbank plaatsnemen. Vader en/of moeder houden een oogje in het zeil.  Na alle inspanningen is er koffie, thee en limonade  met iets lekkers erbij . Een bijdrage in de gele melkbus is erg welkom. Mochten de kinderen verder willen gaan met orgelspelen, dan is er een bevoegde docente beschikbaar met wie afspraken kunnen worden gemaakt.

U kunt zich voor genoemde activiteiten aanmelden bij Jan Pieter Baan, j.baan6@upcmail.nl  0181-850497 of 06-12392191


*******************************************

DE  KERK  VAN GEERVLIET ALS LOKATIE VOOR ANDERE CULTURELE ACTIVITEITEN 

Lokale muziekscholen en muziekdocenten uit de regio kunnen de kerk gebruiken als ideale lokatie voor voorspeelmiddagen of - avonden. Het Muziek Onderwijs Centrum Spijkenisse heeft al enkele keren met veel succes van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Kunstkringen kunnen de kerk gebruiken voor een dagje schilderen of beeldhouwen. Ook biedt de kerk alle rust voor meditatieve Yoga en andere spirituele activiteiten.

***                  WORKSHOPS  MUZIEKTHEORIE


IN DE ONZE  LIEVE VROUWEKERK TE GEERVLIET  ZOMER 20187 APRIL :  HET NOTENSCHRIFT EN DE SLEUTELS; HET LEZEN VAN PARTITUREN

5 MEI : DE BASISPRINCIPES VAN DE MELODIE- EN HARMONIELEER; DE KWINTENCIRKEL, HET DUITSE LIED

2 JUNI :  DE KEUZE VAN HET TEMPO; HET TEMPO IN DE BAROKMUZIEK; ITALIAANSE TERMINOLOGIE

7 JULI : ABSOLUTE MUZIEK EN PROGRAMMAMUZIEK; LIEDER OHNE WORTE, HET SYMFONISCH GEDICHT

4 AUGUSTUS : IMPROVISEREN EN COMPONEREN; GENOTEERDE IMPROVISATIES

1 SEPTEMBER: THERAPEUTISCHE EFFECTEN VAN  MUZIEK; PIANOMUZIEK VAN SIMEON  TEN  HOLT

  • Docenten : Jan Pieter Baan en José van Putten
  • Duur : van 9.00 tot 17.00 uur, lunch (inclusief) om 12.00 uur
  • Vóór de lunch : meer theorie; na de lunch : meer praktijk
  • Locatie : (de kapel van)  de kerk van Geervliet
  • Kosten : 25 euro per workshop, inclusief koffie, thee, lunch en werkmateriaal;   6 voor de prijs van 5
  • Meer info en aanmelden : Jan Pieter Baan, Adriaan Prinslaan 5, 3201 MD Spijkenisse  j.baan6@upcmail.nl  0181-850497   06-12392191
  • Minimum aantal deelnemers per workshop : 4
  • Maximaal aantal deelnemers per workshop : 10

****************************************


 


********************************************

Voor nader contact : j.baan6@upcmail.nl

 

***